12.11.2011

Kirjahaaste: Kirjaelämää

Day 5: Book you wish you could live in

Taas haaste, johon voisi sopia useampiakin kirjoja. Toisaalta kun tarkemmin miettii, niin vaikka kuinka kivaa olisi seikkailla Keski-Maassa tai lahdata zombeja tai rellestää viikinkinä, niin olisikohan sellainen elämä kuitenkaan pitemmän päälle mukavaa? Pitäisi koko ajan pelätä koska lohikäärme puree pään poikki, tai että täytyisi ampua paras ystäväsi, koska tämä yrittää yhtäkkiä syödä sinut, tai että olet keripukin, syöpäläisten ja muiden vaivojen raunioittama jo kolmikymppisenä jos niin vanhaksi edes elät. Ei, pitää valita sellainen kirja, jossa on tarpeeksi hedonismia, jota voi toteuttaa pitkiäkin aikoja muita kanssaihmisiä suotta vahingoittamatta.

Sellaisen tarjoaa amerikkalainen keittiömestari Antony Bourdain teoksellaan A Cook's Tour: Global Adventures in Extreme Cuisines (suom. Kobraa lautasella: täydellistä ateriaa etsimässä). Teeveestäkin tuttu Bourdain kiertää maailmaa eksoottisten ruokaelämysten jäljillä maistellen mm. hedelmöittynyttä ja osin kehittynyttä keitettyä ankansikiötä suoraan munasta, vielä sykkivää kobran sydäntä ja vetäen venäläisen illallisen pitkän kaavan mukaan. Bourdain on lahjakas kirjoittaja, ja tämä kirja toimii paitsi jänniä ruokalajeja esittelevänä kulinaarioppaana, myös mainiona matkakirjana. Itsehän sain valtavan kuumotuksen mennä Vietnamiin juuri tämän kirjan ansiosta. Kaveri, joka kirjan minulle alun perin lainasi, esitteli teoksen istuttamalla minut sohvalle ja käskemällä lukea Vietnamiin liittyvän luvun ekat kappaleet, jossa Bourdain kuvaili henkeäsalpaavasti liikkuvassa autossa istumista vietnamilaisella maantiellä. Olin välittömästi myyty, ja kirja on sittemmin luettu pariinkiin kertaan.

Parastahan kirjassa on tämän kirjahaasteen kannalta, että tuollaista elämää voisi ainakin teoriassa ihan oikeasti elää, ja mikä ettei pienessä mittakaavassa käytännössäkin. Matkustelu ja kulinaariset kokemukset ovat kuitenkin lähellä sydäntä, joten olisihan se nyt aivan unelmaduuni kierrellä maailmaa syömässä välillä rosvopaistia autiomaassa Marokossa ja sitten seikkailla Tokion kalamarkkinoiden kautta meksikolaiseen kyläjuhlaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti