8.11.2011

30 päivän kirjahaaste

Lonkeropiirakka-bloggaaja Korppisusi aloitti Facebookistakin tutun 30 day book challenge -kirjahaasteen, jossa luetellaan päivä kerrallaan kirja eri attribuutilla. Aluksi ajattelin, ettei itse jaksa, mutta voisihan sitä kuitenkin yrittää, ja mieluummin tosiaan Korppisuden lailla tänne blogin puolelle. Ihan joka päivälle en päivitystä lupaa, mutta jos nyt kuitenkin jossain vaiheessa saisi kaikkiin noihin kolmeenkymmeneen kohtaan vastattua. Näitä listoja on olemassa näköjään elokuvista ja biiseistäkin.

Tässä siis koko lista. FB:ssa lista näyttää olevan vähän erilainen, mutta mennään nyt tällä johon ensin törmäsin.

Day 1: Favorite book
Day 2: Least favorite book
Day 3: Book that makes you laugh out loud
Day 4: Book that makes you cry
Day 5: Book you wish you could live in
Day 6: Favorite young adult book
Day 7: Book that you can quote/recite
Day 8: Book that scares you
Day 9: Book that makes you sick
Day 10: Book that changed your life
Day 11: Book from your favorite author
Day 12: Book that is most like your life
Day 13: Book whose main character is most like you
Day 14: Book whose main character you want to marry
Day 15: First “chapter book” you can remember reading as a child
Day 16: Longest book you’ve read
Day 17: Shortest book you’ve read
Day 18: Book you’re most embarrassed to say you like
Day 19: Book that turned you on
Day 20: Book you’ve read the most number of times
Day 21: Favorite picture book from childhood
Day 22: Book you plan to read next
Day 23: Book you tell people you’ve read, but haven’t (or haven’t actually finished)
Day 24: Book that contains your favorite scene
Day 25: Favorite book you read in school
Day 26: Favorite nonfiction book
Day 27: Favorite fiction book
Day 28: Last book you read
Day 29: Book you’re currently reading
Day 30: Favorite coffee table bookDay 1: Favorite book

Lähes kaikki vastaavat tällaisiin kysymyksiin aina samalla tavalla: Mahdotonta valita yhtä suosikkia. Minunkin mieleeni tulee heti kolme neljä teosta, jotka voisi mainita tässä, mutta laitetaan nyt se tämänhetkinen, eli China Miévillen teos Perdido Street Station. Lajityyppi on uuskumma, ja tämä teos varsin osuva malliesimerkki genrestään, eikä ihme, koska mies itse taitaa olla lanseerannut koko termin omaa tuotantoaan kuvaillessaan. Tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen Bas-Lagin maailmaan, jota kansoittaa aika värikkäät olennot lähtien skarabeepäisistä naisista, kädennäköisten parasiittien kautta kaktusihmisiin. Lajien kirjo on huikea, mutta ihan ihmisiäkin joukosta löytyy. Perdido Street Stationin yksi 'päähenkilö' on väkisinkin New Crobuzonin kaupunki, johon tapahtumat sijoittuvat. Ihastuin tarinan kaupunkiin ja myöhemmin olen matkoillani ollut näkevinäni New Crobuzonia esim. Bangkokissa. Juoni on monisyinen keitos käteen menneistä tieteellisistä kokeiluista, huumeista, rikollispomoista, politiikasta ja ihan oikea (vähän niin kuin lajienvälinen) rakkaustarinakin on sitomassa juonenpätkiä yhteen. Helvettiinkin ollaan jossain välissä yhteydessä.

Miévillen steampunkia ja magiaa säästelemätön loputon scifi-fantsuideoiden tykitys tuntuu kieltämättä väliin melkein itsetarkoitukselliselta elvistelyltä (kattokaa, tällaisenkin jutun keksin), mutta ensimmäisellä ja ainoalla lukukerrallani se upposi minuun kuin häkä. Kaikkien teekupillinen ei Miéville todellakaan ole. Pariltakin kaveriltani tuli negatiivista palautetta. Itse diggailin myös Kiinan kahdesta seuraavasta samaan maailmaan sijoittuvasta kirjasta, The Scarista ja Iron Councilista, vaikkeivät ne Perdidon tasolle päässeetkään.

3 kommenttia:

 1. Täytyy pistää korvan taakse tämän teoksen nimi, kuulostaa mielenkiintoiselta. Olen mielissäni kun törmäsin termiin "uuskumma" tekstissäsi, se on kiinnostanut minua jo jonkin aikaa ja on kiva nähdä muitakin genrestä kiinnostuneita.

  Mutta joo. Favourite book on varmasti vaikea valinta, itse en välttämättä ainakaan osaisi päättää.

  VastaaPoista
 2. Hei, kivaa että sinäkin ryhdyit haastetta telemään! Sekä Facebookissa että muualla netissä on liikkeellä useampiakin kirjahaasteita mutta tämä kiinnosti itseäni eniten. Harkitsen, jos kasaan 31.päivään muista haasteista valikoidut palat samaan postaukseen.

  Nyt alkoi tämä kirja kyllä kiinnostaa, etenkin sanan steampunk-kohdalla :)Uuskumma yleensä ottaen on kyllä mielenkiintoinen (ala)genre.

  VastaaPoista
 3. Jep, Korppisusi, kun kirjoitin sen kommentin Miévillestä postaukseesi, tuntui että samantienhän haasteen voisi yrittää saada itsekin kasaan. Kiitti vinkistä siis. Yksi toinenkin kaverini ryhtyi samaan haasteeseen minun alkuni innoittamana.

  Hauskaa, että tietyt avainsanat, kuten 'uuskumma' tai 'steampunk' herättävät helposti mielenkiinnon. (Minulla toimii takuuvarmasti esim. 'zombit' tai 'tissit'.) Nuo sanat voi kyllä aika turvallisesti liittää Perdido Street Stationiin, joten suosittelen kirjaa vilpittömästi, vaikkeivät kaikki olekaan tykänneet. Miévillen englanti ei ole ihan yksinkertaisimmasta päästä, mutta kun vauhtiin pääsi, niin ei sanakirjaa paljon lopulta tarvinnut vilkuilla.

  VastaaPoista