3.12.2011

Kirjahaaste: Niin kuin oma elämä

Day 12: Book that is most like your life

Tämä haaste on osoittautunut tähän mennessä ylivoimaisesti vaikeimmaksi. Kissan kuoleman myötävaikuttaman kirjoitusblokin lisäksi haasteeseen vastaamista on viivyttänyt erityisesti se, että mikään kirja ei kertone verrattain tylsästä datasuunnittelijan ja perheenisän elämästä. Ainakaan mikään lukemani. Enkä kyllä sellaista kirjaa haluaisikaan lukea. Elämäntapavalinnoissani, henkilöhistoriassani tai olemuksessani ei niissäkään ole erityistä määräävää tekijää, jollaisille sitten löytyisi helposti jokin elämäntapaopas, jonka voisi kopata tähän haastekohtaan. Bourdaininkin ruoka-matkakirjankin jo käytin, se nyt marginaalisesti voisi vastata elämääni, vaikken newyorkilainen tv-julkkiskeittiömestari ihan olekaan.  Joskus sitä toivoisi olevansa vaikka intohimoisesti vetopasuunaa soittava vasenkätinen shintolaista uskontoa harjoittava latvialainen albiinohomokeliaakikkokääpiö, niin varmaan heti löytyisi jostain For Dummies -sarjasta sopiva elämänopaskirja siihenkin. Mutta ei, tavis mikä tavis.

En myöskään haluaisi heittää tähän mitään kaukaa haettuja klassikoita, jotka symboloisivat jotenkin elämää tai olemista. Mielessä kävi mm. Hemingwayn Vanhus ja meri, jota ehkä voisi pitää elämän metaforana. Tylsäkin se on kuin mikä, joten miksei sitten se. Ei se kyllä oikealta tunnu. Enhän minä kalastakaan. Elämäni ei muistuta myöskään Huckleberry Finnin tai Oliver Twistin vastaavaa, eikä vaimo pitänyt kovinkaan hyvänä ideana tehdä Kama Sutrastakaan tähän haasteeseen sopivaa teosta.

Jonkinlaisena antikliimaksina valitsen siis tähän kirjaksi Fingerpori-sarjakuvan. Mikä tahansa neljästä tähän mennessä kootusta strippikokoelmasta kelvatkoon kirjaksi, joka muistuttaa eniten elämääni. Ei, en kuljeskele ympäriinsä kokovartalokerrastossa Heimo Vesan tavoin, vaikka jonkin sortin tutkijanhommia teenkin. Fingerporin äkkiväärä, osittain vanhoja kunnon Kekkoslovakia-aikoja haikaileva (olen samaa ikäluokkaa kuin FP:n tekijä Pertti Jarla), ja erityisesti sanoilla ja niiden merkityksillä leikkivä maailma on oikeastaan vähän samanlainen kuin todellinen maailma sellaisena kuin minä sen näen. Ei siitä ole kuin noin viikko aikaa, kun käly kuunteli minun ja veljeni juttuja ja totesi: Jos joku, joka ei tuntisi teitä, kuuntelisi teidän juttujanne vähän aikaa, pitäisi teitä varmasti jälkeenjääneinä. Ex-työkaverikin aikanaan yritti käsillään suojata raskausvatsaansa, jottei sikiö kuulisi juttujani ja saisi vaikutteita. Ei kuulemma onnistunut.

Fingerpori liittyy elämääni myöskin siten, että olen eri sarjakuvatapahtumissa pikku hiljaa taiteilija Jarlaa häiriköimällä (oikeasti lähinnä nimikirjoitustilaisuuksissa) kerännyt itselleni jonkinmoisen kokoelman Jarlan itsensä piirtämiä zombiversioita Fingerporin asukkaista ja hahmoista. Jonakin päivänä pistän gallerian niistä pystyyn tänne blogiin. Lisäksi huusin hyväntekeväisyyshuutokaupassa itselleni uniikin Fingerporiliikennemerkin, jollainen oli esillä Turun katukuvassa viime kesänä. Ai niin, ja yksi FP-strippi perustuu myös minun antamaani ideaan. Riittääkö vastaamaan haasteeseen, häh?1 kommentti:

  1. Riittää, hyvinkin :) Hauskasti perusteltu ja kiva kun pääsit palaamaan taas kirjoittelun pariin.

    VastaaPoista