16.9.2012

Tapparamäki

Tampereella Nokiantien kupeessa sijaitsee tarkemmin ajoittamaton - ehkä rauta- tai pronssikautinen - muinaismuistoksi luokiteltu kiviröykkiö, jonka alkuperästä ollaan monta mieltä. Virallinen selitys on luonnonmuodostelma, jääkauden muodostama keko, mutta ihmistä on myös ehdotettu kukkulan rakentajaksi. Paikka tunnetaan monella nimellä mm. Kuningaskuoppa ja Kuninkaanhauta. Syntytavasta riippumatta mäki on hyvinkin voinut toimia käräjäpaikkana, lappalaisten seitana tai muunlaisessa uhri- tai palvontakäytössä. Paikka huokuukin sen sortin mystisyyttä, että esoteerikot ovat intoilleet kivikasasta jo pitkään.

Pakurikäävän paikka
Erään teorian mukaan Tapparamäki on nimittäin eräänlainen muinainen auringon temppeli. Kukkulan lakipisteessä on iso 'silmäkivi', jonka eteläpuolta ympäröi viisi pienempää murikkaa tasaisesti kaaressa. Eräässä jutussa sanotaan, että silmäkiveltä piirretyt janat reunimmaisiin kiviin muodostavat n. 90 asteen kulman, joka vastaisi auringon liikettä talvipäivänseisauksena ja että keskimmäinen kivi osoittaa silmäkiveltä suoraan etelään. Vähän kuin siis Suomen Stonehenge.

Olen käynyt kukkulalla parikin kertaa, ja viimeksi käydessäni tarkistin tuon ilmansuunnan, eteläänhän se tosiaan näyttää, ja hienosti ovat nuo viisi kiveä kaaressa isoa kiveä ympäröiden. Mutta onhan siellä paljon muitakin kiviä... Kukkulassa ja sen kivissä on paljon ihmisen eri aikoina jättämiä jälkiä, tuoreimmat ovat keskenkasvuisten natiaisten töhrimiä maalijälkiä ja roskaa, mutta esim. silmäkivessä on vanhempiakin muokkauksen jälkiä. Kukkulalla kasvavasta koivusta on hiljattain irrotettu iso pakurikääpä. Oli Tapparamäen syntytarina mikä tahansa, on paikka ehdottomasti visiitin arvoinen. Pitäisi kai itse käydä toteamassa se auringon liike talvipäivänseisauksena.

Ohessa vähän yleiskuvaa kukkulasta. Silmäkivi, kivikaari ja keskimmäisen kiven eteläsuunta käyvät hyvin ilmi:

6 kommenttia:

 1. Täähän oli tosi kiinnostavaa. Me tullaan messiin talvipäivänseisauksena :) Pitäis varmaan tarkastaa noita tossa toisessa jutussa vinkattuja muitakin kukkuloita, oletko niillä käynyt kipuamassa?

  VastaaPoista
 2. Ei ole tullut Lepomoisiota, Uittamoa tai Killoa käytyä tsekkaamassa... Muistakin kotimaisista muinaisjäännöksistä on kuulemma havaittavissa yhteyksiä auringon liikkeisiin.

  VastaaPoista
 3. Näyttäs olevan sen kokoluokan pulteria, että jääkausi tuon on tehnyt. Jälkeenpäin on varmaan palvottu jos jonkinmoista hiisiä ja hilloviivaa tuolla kivikossa.

  VastaaPoista
 4. Pelkäähän sitä nyt vaikka paskalla käyntiä, jos tämmöinen musiikki soi taustalla!

  VastaaPoista
 5. Eipä tänään näkynyt aurinkoa paksun pilviverhon takaa. Ensi vuonna uusi yritys. (:

  VastaaPoista
 6. Pitää tosiaan yrittää ensi vuonna, jolloin seisaus osunee viikonloppuun, eikä tarvitse olla töissä!

  VastaaPoista