2.7.2012

Hyttysten joukkomurha

Kavereiden hyvien kokemuksien rohkaisemina hankimme mökille markkinoiden parhaaksi taannoin testatun hyttysansan Mosquito Magnetin. Olisi ehkä pitänyt olla pari viikkoa aiemmin liikkeellä, verta imevien paskiaisten populaatio kun oli ehättänyt kasvamaan infernaalisiin mittoihin jo reilusti ennen juhannusta. Satojen eurojen sijoittaminen outoon perämoottorimaiseen laitteeseen tuntui tietysti arveluttavalta, mutta asiaan vaikutti erityisesti vaimon ja hyttysten välillä vallitseva viha-rakkaussuhde (hyttyset rakastavat vaimoa, hän vastaavasti vihaa niitä). Itseäni hyttynen häiritsee lähinnä piston ajan ja hieman sen jälkeen, kun taas puolison ihoon nousee isoja patteja kauniin punaisen ja violetin eri sävyissä pitkiksikin ajoiksi. Thaimaasta hankittu dengue-kuumekaan ei ollut kuulemma niitä ylevöittävimpiä kokemuksia, joten vaikka trooppisia tartuntatauteja eivät meikäläiset inisijät toistaiseksti levitäkään, ei kynnys hyttysmagneetin ostamiselle loppupeleissä ollut kovin korkea.

Laitteen ideana on jäljitellä ihmisen hajua puskemalla hiilidioksidia ja oktenoli-nimistä houkutinainetta laitteen ympärille, mutta vehkeessä on myös pieni imuasentoon viritetty tuuletin, jonka tehtävänä on imuroida oktenoliseireenien lähelle houkuttelemat minivampyyrit laitteen sisuksiin, jossa ne pysyvät poissa verottamasta nisäkkäiden verenkiertoa. Periaatteessa luontoystävällisen hyttysimuroitsijan olisi mahdollista noudattaa kalastuksesta tuttua catch and release -taktiikkaa, mutta käytännössä nuo vittumaiset kusipäät kuivuvat parissa päivässä hengiltä pyydyksen uumenissa.

Laite lyötiin tulille noin viikkoa ennen juhannusta. Kesäpäivän seisauksen aikoihin moskiittomagneetin sisuksiin oli kertynyt jo hyvänlainen saalis metsiemme pikku pirulaisia. Allaoleva video havainnollistaa kyseistä hetkeä. Ansapussissa on jonkin verran eläviä hyttysiä ja paljon enemmän henkensä jo heittäneitä. Vaikutti paitsi siltä, että vekotin todella pystyy saalistamaan ansapussiinsa hyttysiä luvatusti, myös hyttysten häirintä mökkiympäristössä tuntui olevan jonkin verran vähäisempää kuin esim. pari viikkoa aikaisemmin. Tämä saattoi tietysti johtua siitä, että näin kuluttajana sitä haluaa viimeiseen saakka uskoa tehneensä hyvät kaupat, ja hyttyshäiriöiden vähenemisellä saattoi siten olla jonkinsorttisia placebohenkisiä taustasyitä. Ja olihan niitä hyttysiä edelleen ympäristössä enemmän kuin tarpeeksi. Laitteen valmistaja lupaakin pysyvämpiä vaikutuksia lähipiirin hyttyskantaan vasta 4-6 viikossa.


Kahden ja puolen viikon saalis.
Kahden ja puolen viikon yhtäjaksoisen Mosquito Magnetin käytön jälkeen tyhjensimme saalispussin ja vaihdoimme oktenolitabletin. Ohjeiden mukaan se pitää vaihtaa oikeasti vasta kolmen viikon välein, mutta aikataulullisista syistä teimme sen paria päivää aikaisemmin. Vehkeen ympärillä alkoi välittömästi pörrätä selvästi muutamaan aikaisempaan päivään verrattuna enemmän verenimijöitä, joten ehkäpä ekan oktenolisatsin tehot olivat todella heikentyneet. Hyttysiä oli kertynyt ehkä reilun desilitran verran, mikä laitteen valmistajan laskelmien mukaan voisi olla about 4000-5000 hyttysen luokkaa. Saapa nähdä, väheneekö kanta kesän aikana merkittävästi. Toistaiseksi tuntuu, että ainakin jotain vaikutusta kojeella on. Ensi keväänä kone hurahtaa käyntiin jo ennen ensimmäisen populaation kuoriutumista. Joka tapauksessa tätä vuotta ajatellen ennustan, että jouluun mennessä tontilla ei lennä enää yksikään hyttynen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti