28.6.2013

Härkätielle

Eipä ole viime aikoina oikein blogituttanut, tiedä sitten miksi. Ei erityistä syytä. Ei tässä mitään mainittavaa ole kyllä tapahtunutkaan. Mitä nyt nelikymppisiä on juhlittu, mihin tuo edellinenkin blogimerkintä viittasi.

Päätin joka tapauksessa kirjoittaa pienen maininnan siitä, että olen lähdössä parin kaverin kanssa pyöräilemään Hämeen härkätietä ensi kuun puolessa välissä Turun linnalta Hämeen linnalle. Tarkoitus olisi polkaista reitti kahden päivän aikana. Syy miksi siitä pitää mainita täällä on se, että mitä julkisemmaksi asian tekee, sitä hankalampi siitä on millään verukkeella vetäytyä. Jos ei siis sääennustus lupaa kissoja ja koiria taivaalta, niin parin viikon kuluttua pitäisi olla jo lähtökuopissa.

16.4.2013

Synttärilahja itselle

Täytettiin vaimon kanssa hiljattain molemmat pyöreitä vuosia. Sitä piti minun mielestäni (ei ehkä niinkään vaimon mielestä) juhlistaa ehdottomasti näköispatsaalla. Tamperelainen General Clay Productions on tunnetusti ennenkin tehnyt hienoja juttuja sarjakuvan alalta, joten tilattiin sieltä tällainen herkkä parisuhdetta kuvaava patsas.

Nyt viikonloppunahan on taas Pirkanmaan taidesuunnistus, jossa pääsee lauantaina ja sunnuntaina klo 11-17 tutustumaan taiteilijoiden ja käsityöläisten ateljeetiloihin ja pajoihin. Sarjakuvapatsaita tehdään kohteessa 65 osoitteessa Suomen Trikoo, Pyynikintie 25, sisäpihan ovet Y9 tai Y14, 4. krs. Viimeksi sairastuin juuri sopivasti missatakseni suunnistuksen. Tällä kerralla olisi todellakin tarkoitus käydä Trikoolla.

Ja hei, on tuosta patsaasta vielä tällainen videoklippikin:

1.4.2013

Vintage Aromipesä

Pääsiäismatkailu iäkkäämpien sukulaisten luona kannattaa. Pääsin näkemään Ostos-TV:n legendaarisen Aromipesän esi-isän ajoilta, kun tuotekehittelyosasto ei vielä ollut keksinyt värjätä haudutusastiaa mustaksi. Lootassa valmistunut riisipuuro oli oikein maistuvaa.

Vieläköhän joku hauduttaa sapuskaa heinälaatikolla?

25.3.2013

Tampere kupli ja poreili

Jope Pitkäsen melko totuudenmukainen zombinäkemys
Osallistuin jälleen yhteen Tampereen ylivoimaisesti kivoimmista tapahtumista, eli Tamperee Kuplii -sarjakuvafestivaaleille. Aloitin lauantaina menemällä kuuntelemaan tohtori P.A. Mannisen haastattelua uusimmasta Kapteeni Kuolio -albumista. Kuoliosarjakuvat ovat pakollista luettavaa Tampereen historiasta kiinnostuneille, ja tässä tarinassa peräti minulla on näppini pelissä tapahtumapaikkojen valinnassa. Mannista seurasi legendaarisen Jope Pitkäsen haastattelu, jonka päätteeksi Jope jostain syystä halusi lahjoittaa minulle uunituoreen uutuusalbuminsa Persupolis 2:n. Tilanne suorastaan vaati Jopen kanssa Plevnaan oluelle menemistä, jossa sain pyydettyä albumiin jo perinteeksi muodostuneen zombiomistuspiirroksen. Jotenkin mahtavaa kilistää lasia Suomen tai ehkä jopa maailman tuotteliaimman sarjakuvapiirtäjän kanssa, jonka Lempi-sarjakuvaa muistan tavanneeni Ilta-sanomista jo pikkupojasta lähtien.
Tampellan sähköenkeli

Lauri Ahosen zombitulkinta
Festivaalinäyttelyistä mieleenpainuvin oli tamperelaisen General Clay Productionsin installaatiot sarjakuva-aiheisista miniatyyripatsaista. Olen itsekin puljun asiakas, kuten blogia joskus aikaisemmin tavanneet saattavat muistaa. Ostoksia tarttui mukaan muutaman albumin verran mm. Petri Hiltusta, Richard Corbenia ja mainittakoon erityisesti tapahtuman yhteydessä vuoden 2013 Sarjakuva-Finlandiapalkinnon kuitannut Pikku Närhi. Käytännössä totaalisesta tuntemattomuudesta sarjakuvaskeneen pölähtäneet tekijäveljekset Lauri ja Jaakko Ahonen kertoivat olevansa palkinnosta itsekin yhä äimän käkenä, kun kinusin heiltä omaan kappaleeseeni omistuskirjoitusta ja -piirrosta.

Interplanetaarisesta sarjakuvatietokilpailusta kuittasin jäätävällä Tintti- ja vähän muullakin tietämykselläni pari suklaapalkintoa. Muista seuraamistani ohjelmista mainittakoon vielä JP Ahosen ja Jouko Nuoran sympaattiset haastattelut sekä P.A. Mannisen kivenkova esitelmä 1940-luvun tuntemattomaksi jääneestä sarjakuvantekijäsuuruudesta Fletcher Hanksistä. Hanksin Stardust on kovin supersankari ikinä!

Juu, ja Jarlan hihaa olin taas nykimässä Fingerporizombien merkeissä...
Pahani Julmu pahana

Aina ajankohtainen paavi, jonka virka tavanomaisesti
päättyy kuolemaan. Ei Fingerporissa.

18.2.2013

Findus

Hevosenlihakohu paisuu. Kalapuikoista on löydetty merihevosta.


Ja sitten vielä nämä keksit.


'Sit ruunaa', sanoi Findusin kokki lasagnea maustaessaan.

14.2.2013

Kissa venyy jälleen

Ensin meni monta vuotta miettiessä, että olisi siistiä saada Ruusu-kissan eriskummallinen hissivenytys videolle. Sitten kun sen lopulta sattumalta onnistui kuvaamaan kännykkäkameralla, sitä alkoi miettiä, että miten näitä saisi taltioitua enemmän. Kameran kanssa piti olla käytännössä kuvausvalmiina kun kissa näytti siltä,että kohta se venyttelee. Tällä metodilla onnistuikin parin venytyksen kuvaaminen, mutta mahdollisen venytyksen odottelu oli aika turhauttavaa puuhaa. Homma helpottui huomattavasti kun keksi laittaa ministatiivin pystyyn ja siihen pokkarikameran kuvaamaan makoilevaa feliiniä. Aika ajoin videolle tarttui sitten noita mystisiä pystyvenytyksiä.



[Linkki videoon YouTubessa]

Niille, jotka ihmettelevät syytä epäortodoksiseen venyttelyasentoon kerrottakoon, että Ruusu taittoi jalkansa epämääräisissä olosuhteissa noin yksivuotiaana. Koipi fiksattiin, mutta sataprosenttiseksi ei katti toipunut, joten invaliditeetti teettää tuollaisen vertikaalivenytyksen.

5.2.2013

Suppea katsaus Runebergintorttuihin

Aika hyvä.
Työpaikan erikoiskahvihuoneen kolmihenkinen raatimme on jo useampien vuosien ajan hakenut täydellistä Runebergintorttua. Torttuja vedetään keväisin kohtuulyhyen Runeberg-kauden mittaan naamaan toista kymmentä per nenä. Kyseessähän on mitä parhain leivonnainen arvosteltavaksi ja vertailtavaksi. Siinä on maun lisäksi myös tärkeä ja monikohtainen esteettinen ulottuvuus, ja asiaan vaikuttaa vielä lisäksi hinta-paino- sekä hinta-laatusuhde. Tuoteseloste on syytä siis tsekata jo ennen kassaa. Lisäksi Runebergintortun syntyetymologian yhtäläisyys muiden klassikkoruokien, kuten esim. pitsan, pyttipannun, Shepherd's Pien, perunaleivoksen tai bouillabaissen kanssa on kiehtova: Luodaan kulinaristinen elämys saatavilla olevista aineksista sen sijaan, että hankitaan luksusraaka-aineet sieltä kalliimmasta puodista.

 

Ulkonäkö


Väärä muoto, liian vaalea.
Lähdetään liikkeelle pinnallisesti muotoseikoista. Runebergintorttuhan ei ole mikään muffini. Taikinaosan pitää olla geometrisen tarkka ympyrälieriö eli sylinteri ilman mitään paperi- tai foliomuottia. Mm. Leivon ja Närpiön leipomojen tuotokset hylätään armotta jo tämän seikan perusteella. Lisäksi päällä oleva koristelu antaa tortulle sille ominaisen ulkonäön, joka varmasti on jo Fredrika-rouvan peruja. Tässä kohdassa ei pidä mennä sooloilemaan, kuten Mestari Brander, jonka tortuissa on sinänsä jännä ratkaisu sekoittaa vadelmahillo ja sokerikuorrute spiraalin muotoon tortun päälle. Hyvä jippo, mutta menee pyhäinhäväistyksen puolelle, joten hylsy tulee. Ulkonäköseikoissa painaa vielä taikinaosan väri, jonka ohjenuorana on että mitä tummempi, sitä parempi. Pyritään poispäin siitä vaaleasta muffinimaisuudesta. Ja hillosilmää ympäröivän sokerikuorruterenkaan värjääminen vaaleanpunaiseksi on vääräoppisuutta ja ihan turhaa puppelointia. Meinaatteko, että Fredrika olisi muka värjännyt tomusokeriseostansa elintarvikevärillä? Saletisti ei.

 

Koostis

Kotona leivottu? Saa anteeksi,
mutta muuten ei siis näin.
Ennen kuin päästään kiistelemään makuasioista, on syytä luoda katsaus tortun koostumukseen. Kuten perunaleivoksessa, tiheys on valttia. Edelleenkään ei haeta muffinin kuohkeutta, vaan fysiikan lakien rajoilla liikkuvaa tiheyttä, tilavuuteen nähden aivan liian suurelta vaikuttavaa massaa. Hyvä merkki kaupassa on, jos pieneltä näyttävä torttupaketti painaa kädessä enemmän kuin ulkonäön perusteella olisi olettanut. Tähän vaikuttaa tietysti Runebergintortun kosteus - mitä enemmän nestettä, sitä tiheämpi leivos. Tässäkin leipuri voi kuitenkin mennä liiallisuuksiin. Ainakin viime vuonna Lidlin tortut vaikuttivat suorastaan kiellettyllä fysiikalla leivotuilta, sen verran painavia järkäleitä paketissa oli. Ikävä kyllä nesteen määrä vaikutti jo negatiivisesti tortun koostumukseen. Vettynyt taikina oli ikävää suussa, varsinkin kun neste vaikutti pikemminkin sokerivedeltä kuin rommilta tai punssilta. (Lidlin tapauksessa on huomioitava, että kauppa ostanee eri vuosina tortut sieltä mistä parhaan tarjouksen saa ja myy ne 'ominaan', mutta leipomo ja laatu ilmeisesti vaihtelevat eri vuosina.)

Itse arvostan koostumuksessa myös taikinan sattumia. Jotkut leipomot lisäävät mantelin taikinaan jauheena, mutta mantelilastut tai mieluiten -rouhe antavat tortulle luonnetta. Ja tarvitseeko mainitakaan, että hillo ei saa olla mitään muuta kuin vadelmaa. Tärkeä yksityiskohta on hillon meneminen taikinan sisään. Jos laiska leipuri on lätkäissyt hillosilmän vain lieriön päälle, jää pänkäle kyllä seuraavalla kerralla kauppaan.

 

Maku

Mitä helvettiä?
Maun paremmuudestahan ei voi olla universaalisti samaa mieltä, mutta joitakin suuntalinjoja on syytä olla. Jotkut leipomothan kostuttavat tortut aromeilla, joiden on ilmeisesti tarkoitus jäljitellä alkoholipitoista arrakkipunssia tai rommia. Ei jumalauta, heresiaa! Ei näin! Torttu kostuu kunnolla vain alkoholilla. Jo tästä syystä on tuoteseloste tarkistettava huolella jo kaupassa. Branderin aidolla rommilla kostutetut Runebergintortut maistuivat oikein hyviltä. Vaasan leipomon Isoäidin Runebergintortuissa kostukkeena on konjakki, joka on käsittääkseni juuri tämän leivoksen kostukkeeksi hieman epäortodoksinen, mutta toimii kyllä. Se, onko arrakkipunssi parempaa tahi oogeempää kuin rommi, on raadiltamme vielä selvittämättä. Olisin taipuvainen uskomaan, että Fredrika Runeberg lorautti kostukkeeksi sitä punssia, jota kansallisrunoilijammekin mielellään lipitteli.

Tuoteselosteet vilisevät leipomosta riippuen eksoottisia yksityiskohtia, kuten appelsiinkuorta, hirvensarvisuolaa ja karvasmantelia. Näiden toimiminen ja toimimattomuus on toistaiseksi mysteerin vallassa, mutta olemme edellämainituin perustein päässet jonkinlaiseen tämänhetkiseen yksimielisyyteen kolmesta parhaasta maistamastamme Runebergintortusta.

 

Top 3


Sija 3: Vaasan Isoäidin Runebergintorttu. Tässä ei tunnu mantelirouhe suussa, ja kostukkeena on harhaoppimaisehkosti konjakki. Lisäksi sieluun sattuu nostaa palkintopallille tuollainen pienleipomoihin verrattuna moninkertaisesti liukuhihnalta torttua pukkaava teollisuusleipomo, mutta Vaasan tortussa on maku kuitenkin kohdallaan, ja kyseessä on markkinoiden edullisimpia tuotteita (epäilemättä juuri tuon liukuhihnatehtailun takia): two-pack maksoi viime vuonna halvimmillaan 2,59 € joka on melkein puolet kalleimmista, lähes vitosen pakkauksista, jotka esanssipunsseineen jäävät laadullisestikin vaasalaisia jälkeen. Tänäkin vuonna alle kolmen egen hintoja on havaittu, mutta hinnat saattavat olla hieman viime vuotta kalliimmat.

Sija 2: Makutuote. Über-mielikuvituksellisen nimen omaavan leipomon tortussa lähestytään jo täydellisyyttä hipovaa ulkonäön ja makujen harmoniaa. Lieneekö hyvä maku ja koostumus syynä siihen, että olen näköjään täydellisesti missannut sen faktan, että hillona on nettisivun mukaan omenamarmeladi! Mitä helvettiä? Mistään tällaisesta minulla ei ole muistikuvaa. Onko suussasulavuus ja lähes kaikilla muilla osa-alueilla onnistuminen peittänyt silmämme moiselta pyhäinhäväistykseltä? Vai onko nettisivulla virhe?

Sija 1: Tanniset Runebergintorttu. Perheleipomon tortussa on kaikki kohdallaan, vaikka taaskaan tätä kirjoittaessani en ole varma, oliko näissä sellainen pöljä vaaleanpunainen sokeririnkula. Pitäisi viimeinkin tehdä Exceliin listaus kaikista testatuista Runebergintortuista, jokaiselle ominaisuudelle oma sarake ja pisteytys sen mukaan. Tanniset pärjäävät hyvien makumuistijälkien lisäksi sillä, että kokoa järkäleparilla on 250 g, joka on markkinoiden vakuuttavimpia kokoja, eikä hintaa kuitenkaan ole käännetty yhteentoista, vaan kustannuspaikka löytyy haitarin puolestavälistä. Rahalle siis saa vastinetta.

Jälkisanat

Kuten Top 3:stakin huomaa, raati on aika kujalla 'hyvän Runebergintortun' määrittelyjen ja listassa pokaaleille nousseiden torttujen kanssa. Skaba elää kuitenkin joka vuosi, uusia leipomoita testataan, väärännäköiset false-tortut hylätään kättelyssä, ja torttua menee naamariin vuosittain kymmeniä. Lista elää, markkinat elävät, ja joku päivä se Excel-taulukkokin pistetään pystyyn. Viimeistään siinä vaiheessa leipomot voisivatkin jo alkaa lähettää näytteitä kahvihuoneeseemme.