10.3.2014

Tee-se-itse rumpualusta

Ostimme pojalle 7-vuotislahjaksi sähkörummut. Pikkumies käy kerran viikossa rumputunneilla ja voi omalla setillään harjoitella kotona. Tai niin me luulimme. Koska olemme kerrostaloasujia, ideana oli nimenomaan hommata sähkörummut, joita voi kuunnella vaikka kuulokkeilla, ja naivisti uskoimme ettei rumpupadeihin kohdistuva kopina kuulu naapuriin talossamme, jossa vuosikausien kokemusten mukaan ei varsinkaan ylä-ala-suunnassa äänet juurikaan välity. Toisin kuitenkin kävi: Alakerran naapuri tuli vähän närkästyneesti tiedustelemaan, että onko meillä rummut. Ilmeisesti erityisesti bassorumpupedaalin polkeminen synnytti runkoääniä, jotka kantautuivat talon rakenteita pitkin naapuriin.

Klikkaa isommaksi.
Ei siinä mitään, en itsekään haluaisi pidemmän päälle kuunnella jos joku pomputtelisi koripalloa yläkerrassa, vaikka vain vartin verran kerrallaan muutaman kerran viikossa. Muusikoiden keskustelupalstaa siteeratakseni runkoäänten katkaisu on naapurisovun ratkaisu. Samaisilta palstoilta ja netin syövereistä löytyikin nopeasti erilaisia innovaatioita runkoäänten vaimentamiseen. Koska edustan nikkarointitaidoiltani ja etenkin  -halukkuudeltani lähinnä peukalo keskellä kämmentä -osastoa, koetin ensin kysellä tutuilta ja alan ihmisiltä, olisiko kellään minkäänlaista valmiiksi rakennettua ratkaisua pölyttymässä varaston nurkassa. Ei niin kovaksi yllätykseksi kukaan ei ilmoittautunut - enpä kyllä itsekään ollut kuullut rumpualustoista tätä ennen mitään. Ei auttanut kuin tarttua työkaluihin ja väsätä alusta itse alusta (sic!)

Parhaiten toimivalta ratkaisulta tuntui ns. tennispallomalli, jossa runkoäänieristävyys syntyy kahden levyn välissä olevista tennispalloista, jotka ottavat joustavasti iskuja vastaan. Muitakin joustavia ja (toivottavasti) värinää absorboivia kerroksia ja materiaaleja tulee mukaan. Mittasin rumpusetin (Millenium MPS-200) ja päädyin tuollaiseen vain metrin levyiseen malliin, vaikka moni nettiohje on paljon leveämmille alustoille. Lattiasta ylöspäin lukien rakennelma muodostuu seuraavista osista:
 • Kumijalat, 8 kpl (9,25 €, kiinnitysruuvit löytyi kotoa).
 • 1000 x 700 x 19 mm MDF-levy, johon porataan 44 mm reiät tennispalloja varten.
 • Kahdeksan tennispalloa istutetaan reikiin (6,00 €).
 • Toinen samanlainen MDF-levy, jossa 44 mm reiät täsmälleen samoissa kohdissa. (Levyt valmiiksi leikattuna yht. 34,02 €, reiät porasin reikäsahalla itse)
 • 2 mm vahvuista askeläänieristettä (jäänyt varastoon laminaattiasennuksesta).
 • 10 mm vahvuista kumista kuntosalimattoa (36,45 €).
 • Toinen kerros laminaatin askeläänieristettä.
 • Päällysteeksi kuramattoa (9,95 €).
MDF-levyihin ja kumimattoon porasin lisäksi 8 mm reikäparit neljään kohtaan, jolloin sain ne kiinni toisiinsa nippusiteillä (löytyi valmiiksi kotoa). Päällysmatto on taitettu pitkän sivun yli ja naulattu alemman MDF-levyn ulkolaitoihin (naulojakin oli jo valmiiksi), jolloin pitkä laita peittyi siististi. Perjantai-iltapäivänä haettiin tavarat kaupoista, ja alusta oli valmis sunnuntaina alkuillasta. Ja siinä välissä ehti käydä Filkkareillakin katsomassa roskaelokuvia. Useampi tunti rakentamisessa kuitenkin meni. Osa tilpehööristä ja työkaluista löytyi valmiiksi itseltä, ja reikäsahan sain lainaan (yhdeltä toiselta) naapurilta, joten hintaa osille tuli vajaa satanen. 

Tein projektista muodikkaasti vajaan kahden minuutin videon, josta idea toivon mukaan selviää visuaalisesti:Nyt pitää vielä toivoa, että viritelmä oikeasti vaimentaa runkoääntä! 

9 kommenttia:

 1. Kiitos hyvästä ohjeesta! Mistähän olet tuol kumisen kuntosalimaton hankkinut?

  VastaaPoista
 2. Se oli tällainen liike kuin Korja-Kumi Oy, Tampereella kun asutaan. Mattoa joutui ostamaan vähän liikaa, kun liike myy luonnollisesti rullan levyisen palan. Mutta leikkasivat palasen liikkeessä jo valmiiksi oikean kokoiseksi.

  VastaaPoista
 3. Mahtavaa! Saman ongelman kanssa elänyt pitkään ja nyt sille vihdoin löytyi ratkaisu :D Täytyypä nikkaroida tuollainen itellekkin. Kiitos tästä !

  VastaaPoista
 4. No onko naapurit valittaneet? Jäikö kuntosalimattoa yli, ostaisin omaan projektiini?

  VastaaPoista
 5. Ei ole tullut valituksia. Tosin naapuri oli hyvin ymmärtäväinen pojan harrastusta kohtaan ja varmaan arvosti sitä, että yritin edes jotain tehdä äänenvaimennuksen eteen. Luulen kyllä että ei tuo alusta ihan kokonaan jumputusta vaimenna, mutta vähentää varmasti. Mattoa jäi yli pieni pala, joka ei riitä tällaiseen projektiin. On se jämäpala varmaan jossain jemmassa, mutta en nyt muista minkä kokoinen se on. Mahdollisesti 500*700 mm.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ok, itsekin tähtään siihen että olen ainakin yrittänyt tehdä asialle jotain jos alkaa isännöitsijältä asti tulla palautetta. Tein edulliset kaupat jäljellä olevista paloista Korja-Kumin kanssa, eli vein viimeiset, uusi erä tulenee sinne huhtikuun puolella. Tosin nyt sitten katsoin silmällä ohjettasi ja siihenhän tulee vain yksi kerros kumia. Jos joku tarvitsee sentin paksuista kumimattoa niin minulla varmaankin olisi ylimääräinen 1500x700 pala. Voipi kysellä marko.mironoff(at)gmail.com

   Poista
  2. Voithan pistää toisenkin kerroksen kumia väliin. Ei tämä meikäläisen design mikään kiveen hakattu ohje ole. Jos tuollaista askeläänieristettä on paljon, pistä MDF-levyn päälle ensin sitä, sitten kumimattoa, sitten eristettä, toinen kumimatto, taas eristettä ja lopuksi päälimattoa (kuramattoa tms.) Luulisi vaimentuvan vieläkin tehokkaammin!

   Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 6. Noh vähän sählinkiä kommentoinnin kanssa...

  Joo, katotaan mitä saan aikaan viikonloppuna. Suuri ongelmahan näissä vanhoissa kerrostaloissa on nuo lämpöpatterit jotka käytännössä mikittävät soitteluni alakerran iloksi. Siinä ei ole asukkaalla paljoa tehtävää. Taajuusaluetta voi hieman siirtää jälleen kerran hyväksi havaitulla tennispallolla patterin ja seinän välissä. Heh heh... tiedä vaikka se demppaa sitä alakerran patteriin koputtelua :)

  Tämän projektin jälkeen aion vedota siihen että kerran pari viikossa maksimissaan semmoinen vartin naputteluni luetaan normaalin elämisen ääniksi. Kitaristi kun olen harrastuksiltani.

  VastaaPoista