5.11.2013

Lihattoman lokakuun loppuraportti

Tulipahan yllytyshulluna tätäkin nyt kokeiltua. Vedin siis koko lokakuun semivege (lakto-pesko-ovo) -ruokavaliolla Docventuresin haasteen mukaisesti. Listaan joitakin havaintoja:
 • Kalaa tuli syötyä jonkin verran normikuukautta enemmän.
 • Kasvisruoka vie nälän aivan yhtä hyvin kuin liharuoka. Useammin minulla on normaaleina sekasyöntiaikoina ollut töistä lähtiessä sudennälkä kuin nyt vegelokakuuna.
 • Lihaan lankesin vain kerran, ja siihenkin ennalta suunnitellusti. Työpaikan henkilöstöruokalan torstaisesta hernekeitto-pannukakkukombosta ei ole kahteentoista vuoteen tingitty, eikä tingitty nytkään. Kolmena torstaina neljästä hernari oli oikeasti lihatonta, mistä pisteet Juvenekselle.
 • Laihtunut en ole grammaakaan, ennemminkin päinvastoin (lihonut gramman?) vaikka henkilöstöruokalan emäntä mm. laihtumista ja mielialanmuutoksia ennakoikin.
 • Yleinen olotila ei muuttunut juuri miksikään. Vegeily ei siis esim. tehnyt oloa kevyemmäksi tai muutenkaan euforisemmaksi. Ei tosin nälkäiseksi tai kurjemmaksikaan.
 • Lihaa ei alkanut mystisesti tehdä normaalia enemmän mieli kun siitä tuli kielletty hedelmä (sic!)
 • Kanssaihmisten, ei tosin oman lähipiirin, satunnainen ärsyyntyneisyys lihattomasta lokakuusta huvitti. Mikä siinä vegeilyssä niin ärsyttävää on? Itse tuppaan nykyisin välttämään turhista asioista ärsyyntymistä ja valittamista. Turhaa energianhukkaa. Eniten taitaakin ärsyttää muiden ärsyily turhista asioista.
 • Pyynikintorin kiinalaisen grillin vuosikausien suosikkiannokseni, kääg, on aivan yhtä hyvää tofuversiona. Itse asiassa kana menee kyseisessä annoksessa vähän hukkaan, kun sen maku peittyy mausteisiin. Syön siis jatkossakin käägin tofulla.
 • Quorn. Tehtiin sellaista paprika-sipuli-ruokakermapohjaista kastiketta, johon usein laitettiin kanaa, mutta Quornkuutiot ajoivat saman asian sekä maullisesti että rakenteellisesti, eli oli aika jees. Sen sijaan Quorn-burgerpihvit maistuivat liikaa maksapihveille. Ei sillä että minulla olisi jotain maksaa vastaan, mutta nämä eivät oikein toimineet. Quornia jäi vielä 'jauheliha'-versiona ja 'fileinä' pakastimeen, joten sitä syödään vielä jatkossakin.
 • Kasvisruoat ovat keskimäärin aivan yhtä hyviä kuin sekaruoatkin. Tämä oli periaatteessa tiedossa jo ennestään, kyllähän meillä kotona toisinaan syödään vegeruokia ilman mitään teemakuukausiakin. Niitä ei vain ole ajateltu erityisesti kasvisruokina, vaan se on vain sen päivän ruoka. No big deal.
Miten tästä eteenpäin? Jauhelihaa ja kebapia on tullut vedettyä heti marraskuun koitettua. Voisi kuitenkin katsastaa, josko saisi ostettua jotain lähilihaa pakkaseen suoraan tilalta. Tai riistaa. Ja henkilöstöruokalassa tuli uusia realistisia vaihtoehtoa niille päiville kun lihavaihtoehdot ovat surkeita. Varmaan tulee jatkossa muutenkin lisättyä kasvissapuskan suhteellista osuutta, vaikka tulen luultavasti aina olemaan sekasyöjä, joka haluaa kokeilla kaikkea. Kaiken kaikkiaan hyvä että ruokaan ja siihen liittyviin tottumuksiin tuli kiinnitettyä normaalia enemmän huomiota. 

1 kommentti:

 1. Jee, hyvä sinä! Oli mukava lukea tämä raportti. Jos vielä quorn-paloja ostat, kannattaa pyörittää ne tex mex-hyllystä löytyvästä crispy chicken bites-maustejauheessa. Toimii vielä paremmin kanankorvikkeena kuin pelkältään :)

  VastaaPoista