27.2.2011

Pelottava juustonainen

Törmäsin jääkaapissa camembert-juustoon. Tai oikeastaan huomio kiinnittyi etiketin piirroshenkilöihin. Oli pakko skannata etiketti. (Tosin myöhemmin havaitsin, että löytyyhän siitä kuvia netistäkin.) Mieleen tuli väkisin sähköpostissa ja nettifoorumeilla kiertävä linkki mainioon kokoelmaan vanhoista kammottavista mainoksista.

Juustoetiketin mukavan näköinen setä heristää opettavaisen näköisesti sormea maanisen näköiselle tädille, joka ojentaa käsiään juustoa kohti. Mitähän tuossa kuvassa juustonvalmistajan tai etiketin tehneen kuvittajan mielestä tapahtuu? Mies esittelee löytämäänsä mainiota juustoa vaimolleen, joka on selvästi innostunut tuotteesta? Minusta tuossa joku setä toruu ähäkutti-tyyppisesti valkohomejuustoa himoitsevaa noitaa. Ei kannata tuijottaa kuvaa liian kauan, pelottava juustonainen meinaa tulla uniin.

20.2.2011

Linkin tekeminen blogikirjoitukseen Bloggerissa

Eräs bloggaaja, jonka kirjoituksia luen, tarvitsee opastusta linkin tekemiseen blogikirjoituksessa. Tässä seikkaperäiset ohjeet. Tässä vaiheessa on jo alettu kirjoittaa uutta kirjoitusta, ja nyt pitäisi alkaa tehdä sitä linkkiä. Kuvat voi klikata isommiksi, jotta niistä saa paremmin selvää.

Itse käytän Bloggeria englanninkielisillä asetuksilla, mutta vastaavat kohdat on varmasti helppo löytää suomenkielisillä asetuksilla. Jos ei halua opetella HTML-koodia, eikä edes nähdä HTML-koodinpätkiä blogikirjoituksessaan, kannattaa kirjoitukset laatia Compose-puolella (ks. isompi ympyröity teksti viereisessä kuvassa). Samat jutut voi tehdä Edit HTML-puolellakin, mutta se vaatii hieman enemmän tietämystä HTML-kielestä.

Tässä vaiheessa kannattaa huomio jo kiinnittää pienemmällä ellipsillä rengastettuun Link-tekstiin. Sitä painamalla pääsee tekemään tekstiinsä linkin. Sama Link-teksti itse asiassa löytyy myös Edit HTML-puolelta, ja linkki tehdään siellä ihan samalla tavalla, mutta pysytään nyt täällä helpommalla puolella.


Tehdään linkki vaikka matkailuaiheiseen blogiini. Kirjoitin ensin normaaliin tapaan edellisen virkkeen, ja päätin muuttaa sanat 'matkailuaiheiseen blogiini' linkiksi. Tässä vaiheessa teksti näyttää ilman linkkiä vielä tältä:


Tarvitsemme tulevan linkin osoitteen. Matkablogini osoite on http://mondomemento.blogspot.com/ ja sen voi kirjoittaa suoraan näppäimistöllä, mutta parempi tapa on kopioida se suoraan osoiteriviltä - ei tule kirjoitusvirheitä. Avaan matkablogini Firefox-selaimeni toiselle välilehdelle, jolloin voin pitää tämän keskeneräisen blogikirjoituksen avoinna omalla välilehdellään. Kopiointi osoiteriviltä tapahtuu maalamalla osoiterivin sisältö kokonaisuudessaan ja kopioimalla se painamalla CTRL+C.
Nyt tietokoneen ns. leikepöydällä on muistissa matkablogin osoite. Se pitäisi saada ylläolevien sanojen 'matkailuaiheiseen blogiini' kohdalle linkiksi. Palataan keskeneräisessä kirjoituksessa siis vähän taaksepäin, ja maalataan sanat 'matkailuaiheiseen blogiini' ja painetaan ensimmäisessä kuvassa näytettyä rengastettua Link-nappulaa blogieditorin yläpalkissa:
Linkintekoikkuna avautuu. Linkitettävät sanat 'matkailuaiheiseen blogiini' on valmiiksi sille varatulla rivillä. Nyt pitää liimata matkablogista kopioitu osoite Web address -riville (CTRL+V). Osoitteen voi toki myös kirjoittaa siihen, mutta kuten sanottu, copy-paste -menetelmällä eliminoidaan kirjoitusvirheet. Lopuksi paina OK-nappia. Voilá, linkki on valmis!
Vasta nyt juolahti mieleeni, etteivät nämä jutut mene välttämättä ihan samalla tavalla MacIntoshilla tehtynä. Windows-PC:llä pitäisi toimia ja perusidea on muillakin järjestelmillä ihan sama.

16.2.2011

Kalsarit varman päälle

Ruotsalaisen kokispullon pohjassa lukee kuulemma Avataan toisesta päästä. Kalsarini neuvovat miten päin ne pitää pukea.

2.2.2011

Zombiepidemiasimulaattori

Tässä on näppärä Googlen kartan satelliittikuvan päälle rakennettu simulaattori, joka demonstroi zombiepidemian leviämistä kaupungissa. Oikeastaan tuossa on kaksi simulaattoria: toisessa vähiä poliiseja voi myös ohjata, ja tehtävänä on kuljettaa tiedemiehiä ja helikopteripilotteja turvaan zombilaumoilta. Toisessa versiossa vain seurataan epidemian leviämistä, mutta simulaattorin parametrejä (monellako prosentilla asukkaista on ase, osumatarkkuudet, infektionopeus) voi muuttaa.